Våra hästar

Nuvarande hästar

Rasputin

f. 2000
e. Rapid-Åkve-Manke
u. Torp-Unsi 22240 elit stof 60, Hultinssonstammen

Svart nordsvensk valack. Uppfödare Gunvald Hultinsson, Korsberga. Inköpt som 2 mån föl. Kom tillsammans med sin mor Torp-Unsi och avskiljdes på hösten och Torp-Unsi åkte hem åter dräktig med Rapid med Torp-Usita i magen.

Rasputin visades som 3-åring på hingstpremieringen i Bollerup och belönades med 89888=41p. Han blev väl inkörd inför visningen. Har sen dess endast körts ett fåtal gånger pga bristande intresse från min sida. Istället har han fått en karriär som ridhäst och är utbildad med Birgitta Järnåkers guidning inom den akademiska ridkonsten. I dagsläget behärskar han skolorna i alla gångarter, skolskritt, piaff, samlad galopp och galoppiruett. Passagen är påbörjad liksom ansatser till terre-a-terre ( en tvåtaktig galopp) och skolgalopp (en fyrtaktig galopp utan svävmoment) Galoppombyte i språnget blir ännu inte rena, utan han lägger in 1-2 travsteg emellan. Detta beror nog mest på min svårighet att tajma.

2015 12 26 Uppdatering. Mycket har hänt. Rasse är fortfarande en fantastisk häst. Men i takt med att jag förstår mera, så inser jag att han gått i sin konfortzon alldeles för länge. Vi har under hösten jobbat med rakriktningen i alla gångarter och att därmed bära vikt lika på alla(!) bakbenen. Inte alls så lätt som det låter. Men åter igen-det handlar mest om min rakriktning.

Rasputin är en fantastisk häst på alla vis. Han är vacker, alltid vänlig, förlåtande och på alla sätt lätthanterlig. Han försöker alltid att göra vad han tror att jag önskar. Han talar om för mig att jag är fantastisk som människa och ryttare och att vi har stor utvecklingspotential tillsammans. Ibland glömmer jag bort att han är häst.

Liv

f. 2008
e. Orm-Rapid-Åkve
u.Torp-Usita dpl 42p stof 60 Hultinssonstammen

Brunt nordsvenskt sto. Född hos oss.

Arbetad från marken. Hon är precis i början av sin utbildning. Skolorna i skritt och trav påbörjade uppsuttet. Har av naturen en mycket god egen balans med taktmässig trav. Hon går att reglera bra. Samlingen påbörjad. Hon har den mest fantastiska man man kan tänka sig. Ett stabilt, lagom känsligt sto, som älskar alla människor och alltid kommer fram först i hagen. Liv är reaktionssnabb och kräver exakthet. Hon blir en utmaning av annat slag. Ser fram emot att jobba med henne. Liv visades på treårspremiering sommaren 2011. Fick  77887= 37 poäng.

Uppdatering 2015 12 26 Liv är nog den roligaste hästen jag ridit. Hon är kvick i både kropp och huvud. Vill göra rätt. Är stolt och vill bli behandlad med respekt. Blir aldrig sur eller märrig. Hon kräver att jag är 100% närvarande, annars behöver hon ju inte heller vara det. Liv är mjuk och smidig. Skolorna sitter som en smäck. Hon har nu stärkt sin lite långa, veka länd och kan få till riktigt fin skolgalopp och piaff, samt kombinationer av dessa. Passagen är påbörjad. Hennes begränsningar är att jag inte alltid är lika snabb och smidig som hon. Så om jag rider noggrant så…

2020 Liv har utvecklats mycket väl. Stark, stolt och begåvad. Behärskar skolorna i skritt och trav, samt hyfsat även i skolgalopp. Galoppombyten i skolgalopp. Påbörjat även arbetsgalopp. Stabila piruetter, fin piaff och påbörjad passage. Tyvärr blev min fina prinsessa skadad i somras. En ny häst hoppade på henne, som för att betäcka. Hon var inte brunstig. Gick och betade och var totalt oförberedd. Jag såg detta hända och hur hon ”säckade ihop” i ryggen. Blev halt i ett par veckor. Kotknackare Hans Samuelsson har nu behandlat henne vid tre tillfällen. Hon är bättre, men inte alls ”som hon ska vara”. Ska besöka Vaggeryds hästklinik 7 december, med förhoppning om att få klarhet i hur skadad hennes rygg är…

Lyckeprinsen

f. 2012

e. Svall Ivar-Järvsöfaks-Alm Silver-Barry

u. Rönningsholms Tösa

smart

Kallblodstravare med insprungna 152 000:- innan han blev så stressad att han galopperade bort sig. Kom från banan i juli 2020. Inköptes från Tierp 30 augusti. Provridningen var en katastrof. Han var spänd och stressad. Jag kunde inte ens förmå honom att hålla sig ute på spåret i höger varv. Vi snurrade mest runt i mitten. Lycke var sur och avvisande i stallet. Vi beslutade ändå att köpa honom. Han kom med hästtaxi till oss 7 september. Vår fantastiske kotknackare Hans Samuelsson har nu behandlat Lycke vid tre tillfällen. Mår nu ganska bra i sin rygg. Han är fortsatt lite avvaktande och avmätt i kontakten gentemot mig. Mildare mot andra. Hasse tror att han varit van vid att ha ont, men fått kämpa ända och kanske därför uppfattat mig som ytterligare en plågoande. Sakta tinar han nu upp och är inte längre sur och avvisande. Håller nu på att omskolas till ridhäst. Lycke är en begåvad, smart och arbetsvillig häst. Är känslig och vill ha tydlighet och förutsägbart, men är inget nervvrak. Han är ambitiös, men inte het. Jag tror att vi kommer att få roligt tillsammans.

Laxas Per

f. 2017

e. Hovfaksen-Bork Rigel-Granar

u. Finnbo Berit

Inköpt november 2021 osedd via annons på Hästnet. Kom med hästbuss från Söderhamn.

Tidigare hästar

Avanti

f. 1992
e. Anart-Callaghan-Niarchos-Bilbao ox
u. Fleur Nicole 1854

Svartbrun svenskt halvblodsvalack. Född hos oss. Stofamiljen kommer från Mary Stevens, Torne Gård. Avanti är en mycket stabil, vänlig gammal gentleman. Han har varit med om det mesta. Var tidigare min dressyrhäst. Har gått någon hopptävling med Ronny. Perfekt skogsmulle. Kan ridas av alla, från små barn till mera vana ryttare. Anpassar sig. Gör alltid sitt bästa. Används sporadiskt till elever som vill ”få in skolorna i sin kropp”. Är i övrigt föl- och unghästuppfostrare på heltid.

Räddade mitt liv 2002, då jag blev anfallen bakifrån av en unghingst. Han skrek högt, gick emellan, jagade bort hingsten med hugg och sparkar. Sprang därefter runt mig i en cirkel med hingsten utanför tills jag kunde ta mig ut ur hagen. Därefter kom han fram till mig och snusade mig i ansiktet. I det ögonblicket lovade jag honom att han aldrig ska behöva lämna gården. Fantastisk historia, eller hur!

Avanti hittades död i hagen 2016. Ligger begravd i ”Grisafållan” strax bakom stallet.

Peter Plys

1974
e. Siglavy Bagdady ox-Furioso B

Född på Bornholm. Fadern arab, modern ungerskt varmblod.

Ronnys första häst. En mycket personlig och minst sagt speciell häst. Ingen häst varken förr eller senare har sett så farlig ut, när det kom in främmande män i stallet. Med öronen tätt bakåtstrukna, vilt stirrande ögon, som såg ut trilla ur sina hålor ( som bara en arabkorsning kan) uppspärrade käkar och våldsamma utfall över boxkanten med tänder som klapprade ihop 30-50 cm från ”inkräktarens” ansikte, kunde han skrämma slag på vem som helst. När vi då gick fram och frågade i mild ton vad han menade, så vände han bort ansiktet och blängde med ena ögat.  Mot oss var han alltid smeksam som en kattunge och absolut pålitlig i alla lägen. Han var modig och gick fram överallt. I skogen (obanad terräng) kunde Ronny hålla ner gammal taggtråd, be ”Pyton” att försiktigt kliva över och vänta på andra sidan. Tillsammans klättrade de uppe på stenmurar när det behövdes eller gick genom kärr och myrstackar. Att hoppa hinder däremot var något han bara inte gjorde. Inte ens 20 cm högt. Blixtsnabb och smidig som en katt slingrade han sig ur åt vilket håll som helst. Full fart med bjudning mot hindret, tvärnit, kast höger/vänster/höger/vänster. Om man fortfarande satt kvar i sadeln kunde hela spektaklet följas helomvändning 180 grader. Sen satt man definitivt någon annanstans och det var inte i sadeln. Han gav oss många roliga minnen.

Chili (ex Zorba)

f. 1982
e. Jazz-Idealist

En snäll häst som tyvärr bröt benet 5 år gammal.

Fleur Nicole

f. 1985
e. Callaghan-Niarchos-Bilbao ox

38p klass 1. Uppfödare Siv Antonsson och Eve Nilsson, Ljungsåkra, Vederslöv. Fleur hade mera arab i sig än stammen visar. Hon såg ut som en arab och hade till stora delar en arabs sinnelag.

Capella

f. 1990
e. Walör.
u. Fleur Nicole

Visad som ettåring. 887=23poäng

Justina (F2)

f. 1988
e. Hertigen-Kaliber-Singapore

39p klass 1.Uppfödd hos Erik Nilsson, Örsholms gård, Ör.

Valona

f. 1992
e. Walör
u. Justina

Jussi

f. 1994
e. Zorn
u. Justina

Jita (20)

f. 1986
e. Brilliant-Hertigen-Illiad

41p dpl. Uppfödare Kenneth Andreasson, Emmaboda.

Hon födde hos oss:
1994 Marion e. Maraton
1995 Chaplin e. Chapman

En häst som hade nästan allt. Vacker, snäll, lugn, talangfull, bra gång. Tyvärr sålde vi honom och han fick det inte bra. Jag har ångrat mig bittert.

1998 kastat
1999 kastat
2000 Unique e Uttini

En mycket vänlig och känslig häst. Vacker och talangfull. Tyvärr väldigt lättstressad och osäker. Dessutom svårt att reglera ner stressnivån. En bra dag när inget oförutsett hände, var han en fantastisk häst att rida. Han behärskade skolorna i alla gångarter, galoppiruetter och hyfsade byten. Halva steg påbörjades. Allt detta kunde denne fantastiske kille bjuda på, vindstilla dagar, gärna mulet så att det inte blev skrämmande skuggor, med bra ridunderlag och naturligtvis utan åskådare. När han blev spänd var han svår att nå. Han lärde mig ännu lite mera om mig själv

2002 Cortina e Cortus

En fantastiskt vänlig och okomplicerad häst. Lika vacker som sin mor. Hon är nog det fölet som vi lagt ner minst tid på att uppfostra. Hon sa bara ”jaha, det kan jag väl…”Såldes pga att vi vid den tiden hade fler hästar än vi hann med. Har ångrat mig många gånger…

Nordman (ex Pålappen)

f. 1996
e. Pålbest-Lapello

Kallblodstravare inköpt 2002. Träffade denne uttrycksfulle valack i Umeå, under ett besök hos Ewa-Kristina Pettersson ( fd Jälmbrant)

Nordman hade mycket stress i sig från tiden som travhäst. Det var han som blev min akademiska försökskanin. Han lärde mig mycket om mig själv. Min föreställning om att jag var en ganska hyfsad, välbalanserad ryttare, som var inkännande och med gott tålamod – det fnyste han bara åt. Han speglade och avslöjade mina svagheter och lät mig tydligt förstå när han inte var nöjd med mig. Min skolning var därmed påbörjad!

Torp-Usita

f. 2001
e. Rapid-Åkve-Manke
u. Torp-Unsi 22240 elit stof 60, Hultinssonstammen

Svart nordsvenskt sto. Helsyster med Rasputin. Uppfödare Gunvald Hultinsson. Inköpt 2007.

Köptes då jag ville ha en ”kopia” av Rasputin. Var körd för släpa. Ej riden. Torp-Usita har svaga brunster och hade inte gått att betäcka.

Torp-Usita är visad på stopremiering som 3-åring och belönas med 99798=42p Dpl
Med hjälp av en verkligt engagerad hingsthållare Wiktoria Lindqvist och vår fantastiske veterinär Gunnar Nordlöf blev Torp-Usita dräktig efter 3 veckor i vår ägo. Hon har lämnat
Liv f. 2008 e. Orm
Torp-Lova f 2010 e. Opus

Torp-Usita är en mycket vänlig, känslig och vän prinsessa. Hon vill alltid göra rätt. Hennes känslighet gör att hon kräver en mjuk,inkännande ryttare och också att hon lätt blir spänd. Får då svårt att koncentrera sig på rätt saker. Hon kräver exakthet och är inte särskilt förlåtande. Talar ibland nådigt om för mig att jag är ok, men oftare att jag borde skärpa mig och lära mig att rida. Hon är på många sätt Rasputins motvikt och hjälper mig att rida båda mina hästar mera lyhört och ödmjukt.

Torp-Usita är endast i början av sin utbildning, då hon som sagt gett liv åt två fina föl. När vi båda är fokuserade och har en bra dag behärskar hon skolorna i skritt och trav, piruett i skritt och trav. Hon har påbörjat samlingen med ansatser till skolskritt. Hon går att reglera i traven med bibehållen takt. Vi har tidigare ibland provat galopp och hon klarade att behålla form och böjning. Men då hon gärna lade sig på bogarna fick detta vänta. Men nu är vi redo! Sissi klarar nu att fatta galopp av god kvalitet.
Torp-Usita är min prinsessa och stora utmaning.

 

Torp-Lova

f. 2010
e. Opus-Rapid-Åkve
u. Torp-Usita dpl 42p stof 60 Hultinssonstammen

Svartbrunt nordsvenskt sto. Född hos oss.

Grunduppfostrad. Stabil, känslig och älskar människor. Tävlar med Liv om att få komma fram först i hagen för en gosestund.

Har mest gått som sällskapshäst och markvårdare. Inriden och skogsriden av Ronny sommaren 2020

Blixt

f. 2010
e. Rapid-Gorm-Mustard
u. Donna 23344 dpl 43p

Svart nordsvensk hingst. Uppfödare Johan Pettersson, Rimforsa. Inköpt mars 2011. Kastrerades sommaren 2011 pga att han rymde ur hagen för att uppvakta söta Liv. Vi var oroliga att rymmarbeteendet skulle bli befäst. Vi såg aldrig var han tog sig ut, men vid ett tillfälle när han var lite otålig att komma ut i hagen till sina kompisar, hoppade han stillastående, som en katt över grinden, stannade direkt med en nigning i landningen, med mig fortfarande hållande i andra änden av ”snöret”. En blivande hopphäst?

Var tänkt att få ett tillfälligt hem hos oss. Har påbörjat sin grunduppfostran. En vänlig, känslig kille med bus-kaxig attityd. Kommer gärna fram för en gose-stund. Har en trevlig sida, god resning och gångarter med mycket luft. En blivande ”stridshäst”.
Denne lille sudd har redan vunnit mitt hjärta. Han får bo hos oss. Är inte längre till salu!

Uppdatering 2015 12 26 Min store drummel! Blixt är en häst som gör mig glad. Han rids nu regelbundet. Blixt börjar hitta sin linjering och bär sig allt bättre. Fortfarande blir han lätt framtung och faller isär. Hans tonus är fortfarande oftast låg, vilket självklart försvårar för honom. Samtidigt är han ju så angelägen om att göra rätt och då måste han koncentrera sig och placera fötterna med bibehållen balans. Tonus kommer med styrka. I god balans kan vi åstadkomma bra skolor i skritt och trav. Samling mot skolskritt är påbörjad. Vi leker ibland med galoppanslag, mest för att skapa energi.

Blixt har fortsatt mycket lång väg att gå. Nu i december 2020 börjar piaffen ”att sitta”. Därifrån jobbar vi med övergångar mot samlad trav och tillbaka till tramp/skolskritt. Detta för att ytterligare stärka hans bakknän till bättre påskjut. Han får lite havre för att öka energin.

%d bloggare gillar detta: