Utvalt

Ny postorderhäst

Juts Klacken har kommit till oss. Han köptes osedd på annons från Stall Klacken AB i Järvsö. Anlände med Olssons hästbuss 6/12. Det ska bli så spännande med denne nye vän. Han är känslig, lyhörd och väldigt ljudkänslig. Van att ha bomull i öronen. Han är tränad för trav, men förstod inte varför man ska springa sååå snabbt. Dani, som jag kallar honom är uppväxt i lösdrift. Så bara det där med uppstallning och ridhus är konstiga påfund tycker han. Han får vänja sig lite i taget. Jag har suttit på honom ett par gånger i ridhuset med Ronnys hjälp. Han kände sig osäker med min hjälpgivning, så jag har bestämt att gå den långa vägen och börja från början med arbete vid hand. Just idag, den fjärde gången, följer han stång och kapson framåt-uppåt-nedåt. Bra linjering på volt, rakriktning och lite öppna på volt, samt halt och start. En bra början tycker jag. Dani är en mycket snäll häst.

Vackra Torp-Lova

Idag har Lova visats på sommarpremiering i Gånarp, Skåne. Hon belönades med 9,8,8,7,7=39 poäng. Domare Tobias Sandahl. Så roligt. Grattis till nya ägaren Ingrid Sundelius. Är anmäld till körkurs till hösten. Så roligt att Lova nu får det utrymme och den uppmärksamhet hon förtjänar. Hos oss med för många hästar, blev hon ju satt lite på undantag.

Minskat hästantal

Vi har nu beslutat att minska hästantalet. Förra vintern med sju hästar i stallet, varav fem skulle ridas, var alldeles övermäktigt. Det blev mera av ett jobb och mindre roligt. Nu är Torp-Lova såld till Ingrid i Ängelholm. Hon är så nöjd med sin fina Lova. Jätteroligt tycker vi. Även Blixt är nu såld till Carina i Stockholm. Han hämtas med hästtaxi 8/9. Kvar finns alltså Rasputin som rids ganska sporadiskt pga allmän skröplighet. Liv är nu försiktigt igångsatt efter ett halvårs sjukskrivning pga den ryggskada Wille åsamkade henne. Så här långt känns det bra. Hoppas verkligen att min fina prinsessa läkt ut. Mycket styrketräning väntar förståss. Sen har jag ju Pile. Han går från klarhet till klarhet. Pile kräver mycket av mig i form av mental närvaro, uppmärksamhet och koncentration, balans, såväl fysisk som psykisk, en tydlig utbildningsplan att följa, samtidigt att vara snabb att omvärdera efter dagsform och status. Men han ger såååå mycket tillbaka-bara jag sköter mig, ha, ha. Jag har riktigt stora förväntningar på honom. Hans trista attityd och brötighet är nu helt borta. Vi är ett team och vi har fått en unik relation. Lycke är numera mest sällskap/uppfostrare till Pile.

Liv

Liv har varit på Vaggeryds hästklinik vid två tillfällen nu. Man hittade inga röntgenförändringar i ryggen, vilket var glädjande. Sekundärt till sin ryggskada (muskulär?) har hon ådragit sig knäledsinflammation vänster bak. Metacam och rehab. program har inte gett önskat resultat. Liv har därför sjukskrivits och går i hage med Blixt och Rasputin.

Postorderhäst

Vi har köpt en ny kallblodstravare. Laxas Per född 2017. Han kom osedd med hästbuss från Söderhamn 16 november. Dessförinnan hade jag haft långa och givande telefonsamtal med hans tränare Theres Henriksson, som fått till uppgift att ombesörja försäljning. Laxas Per, eller Pile som jag kallar honom, var ämnad för trav. Efter att ha sparkat sönder två vagnar, när man satte press på honom, beslutades att han skulle säljas som ridhäst. Pile är en speciell häst. Mycket energi, ganska ohyfsad, otålig, nafsar och dansar runt som en Labradorvalp. Han blir lätt uttråkad. Trippar, undviker bettet och krullar ihop sig. Jag har även upplevt att han utmanat mig, samt fått erektion i samband med borstning. För mig är detta helt oacceptabelt. Har nu börjat ge honom Munkpeppar, vilket så här långt haft en mycket positiv effekt. Han är lugnare, försöker att jobba mera med mig och inte mot mig. Sen har han ju en del i bagaget som behöver avbetingas. Mitt i detta- en alldeles förtjusande drummel.

Knäledsinflammation

Rasputin har inte känts riktigt fräsch den senaste tiden. Han liksom ”vill inte”. Jag tänkte att det kanske var dags för pension. Tänkte att Rasse är sliten/har artros lite varstans/ var gammal. Jag uppmuntrades av Sofia (äldsta AR-kompis) och Frida (hovslagare) som båda hade god erfarenhet i att få hjälp med sina gamla hästar. Ronny och jag lastade Rasse och åkte till Vaggeryds hästklinik. Där konstaterades knäledsinflammation båda bak, samt inflammation i ett senfäste i vänster kotled fram. Rasse sprutades, Metacam sattes in, boxvila ett dygn. Därefter promenad vid hand 20 minuter i en vecka. Vecka 2: skritt och nu i vecka 3: försiktig jogg. Nästa vecka lite högre dos. Inga små volter på 5-6 veckor. Rasse känns glad. Kanske kan vi gå en ny vår tillmötes. Det bästa av allt…han har ingen artros och veterinär Mikaela Mårtensson tyckte att han är i fint skick för sin ålder. Vi testade för PPID för säkerhets skull, men tyvärr gick provet inte att analysera pga handhavandefel. Vi får ta ett nytt prov framöver

Kolik

Igår drabbades min fina Rasputin av kolik. Veterinär Gunnar Nordlöf kontaktades då det magonda inte släppte. Rasse fick sedvanlig behandling med smärtstillande och kramplösande medicin. Symtomen klingade av. På morgonen förstod jag att natten varit ganska jobbig. Han hade rullat sig och vänt upp-och-ner på boxen, var svettig och med påverkat allmäntillstånd. Ny telefonkontakt med Gunnar för rådgivning. Idag har Rasse haft diarré och får nu lite ”snälla magbaciller”. I kväll är han nästan som vanligt. Vad har du ätit min lille häst??? Åter ett stort tack till vår ovärderlige Gunnar, för hans kunskap och stora engagemang.

Lyckeprinsen

Välkommen vår nya häst. Denna gång blev det en kallblodstravare. Han inköptes från Tierp 31 augusti och anlände med hästtaxi den 7 september. Lycke, som vi kallar honom har gått på travet till i somras. Sprang in 152 000 i runda slängar, innan han fick nog. Blev där allt mera stressad och galopperade bort sig. Ägaren Johnny Samuelsson beslutade då att han skulle säljas som ridhäst. Jag måste säja att vi egentligen gjorde alla fel man kan göra vid ett hästköp

Vi åkte 110 mil över dagen. Provridningen fungerade inte alls. Jag klarade inte ens att hålla honom på spåret i paddocken. Han snurrade bara runt med mig i mitten av banan, olycklig och stressad. I stallet var han grinig och avvisande. Köpet forcerades, då ägaren dotter skulle resa på semester. Vi fick bestämma oss på studs. Han blev heller inte veterinärbesiktad.

Nu har han varit hos oss i tre månader. En känslig individ, som behöver fasta rutiner och förutsägbarhet. Han hade ont i sin kropp då han kom. Har fått mycket god hjälp av vår fantastiske/magiske kotknackare Hans Samuelsson vi tre tillfällen. Har fått nypon och djävulsklo hos oss. Mår nu bra i sin kropp och tinar successivt upp mentalt. Har nog förknippat människor=arbete=smärta. Vår resa har börjat.

Efter tre månader rider jag i skritt och trav med mjuka övergångar. Öppna i skritt och trav. Sluta påbörjad. Han går i en allt stadigare form. Bogarna kan flyttas. Avkortad skritt-mot skolskritt påbörjad. Lycke är begåvad, smart och tillagsinställd, men kräver en mycket välbalanserad sits. Så nu får jag allt lära mig rida, så att denne fine herre blir nöjd med mig.

Gammal är äldst

Blixt har under sommaren fått två otäcka inkar. Dessa har varit belägna precis framför penis. De växte mycket snabbt och blev äggstora, kladdiga och blödande. Dessutom fulla med flugor och fluglarver. Såååå äckligt. Själv var han ganska obekymrad, eftersom inkarna saknar nerver och därmed saknar känsel. Men de behövde opereras bort. Som vanligt kontaktade jag vår ovärderlige veterinär Gunnar Nordlöf. Sagt och gjort. För att Gunnar skulle få en rimlig arbetsställning beslutades att Blixt skulle bedövas och ”kastas” dvs läggas omkull. Så grannarna ringdes in och med gemensamma krafter lade vi med hjälp av linor ner en ganska omtöcknad Blixt 9år och ca 650kg tung. Allt gick bra med hjälp av Gunnar 84år, Rolf 68år, Finn 77år, Monika 72år, själv är jag 62år och min man Ronny 60år