Ett händelserikt 2018

Mycket har hänt det senaste året. det har väl inte undgått någon att vi haft ett dramatiskt klimat. En extremt varm och torr sommar, med betesbrist och foderbrist på många håll. Vår förstaskörd blev ungefär hälften av ett vanligt år. Betet tog slut. I och för sig går ju inte mina hästar på bete mer än mycket begränsat, vilket innebär ett par timmar / dag. Men vi fick stängsla in stora delar av mossen, som inte kunnat användas på hur många år som helst pga att den vanligtvis helt eller delvis står under vatten(!) I år fick den betas och vi fick även ta hö där. Det gick utmärkt att köra traktor och hövagn där, utan att sjunka igenom. Så torrt var det. Vi fick ihop ganska hyfsat med magert, ogödslat mosshö, fullt av säv, ogräs, tistlar och sly(!) Inte jättegott, men duger fint till nordsvenskar som kan få äta större givor och därmed bli mera nöjda. Andraskörden gav ganska bra utdelning, så vi har fint hösilage som vi fodrar med inne i stallet. Så sammantaget klarade vi oss rätt bra, fast med mycket merarbete.

Förra vintern var ju mycket mild, vilket inneburit en explosionsartad förökning av vildsvin. De är överallt. Bökar upp och förstör trädgårdar och vallar. Så det blir till att plöja upp och så in nytt gräsfrö för att få hö till nästa vinter.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: